Starta en podcast? Följ dessa enkla steg - Podcast STHLM

Starta en podcast? Följ dessa enkla steg

Hur startar man en poddcast?

Varför ska man starta en podcast?

Att starta en podcast kan vara en klurig process för de flesta. Här har vi sammanfattat all information som du behöver. Vi kommer att gå igenom allt från hur du startar en podcast, vad podden ska handla om, målgruppen, och hur du publicerar din podcast. Vill du starta en podcast så hjälper vi dig längst vägen!

Podcasts har under de senaste åren blivit allt mer populära. Det är ett fantastiskt verktyg för att sprida idéer, tankar och observationer. I dagsläget så lyssnar ungefär 5.2 miljoner svenskar på podcasts varje vecka. En stor fördel med podcasts är att det är enkelt att konsumera och därför kan den som lyssnar samtidigt fortsätta sina vardagliga aktiviteter så som att köra bil, gymma, jobba osv. Vi lever i en värld där digital teknik utvecklas exponentiellt och en podcasts fyller alla krav för att åka med på den resan. Att starta en podcast behöver inte vara en krånglig process.

Så hur startar man en podcast?

Det går utmärkt att antingen vara själv eller sitta flera och prata. Använd med fördel en poddstudio som är ljudisolerad och som har mikrofoner av hög kvalité. Det kommer därmed resultera i att lyssnarna hör och förstår podcasten bättre. Efter inspelningen så behövs avsnittet klippas. Det görs i program på datorn. Då lyssnar den som redigerar igenom avsnittet och justerar ljudet och klipper bort eventuella delar i avsnittet om det behövs.

Vad ska podden handla om?

Äger du en butik som säljer klockor? Jobbar du på en bank där du arbetar med att analysera marknaderna? Brinner du för träning och kost?

Grymt! Då är det dags för dig att starta en podcast och sedan dela med dig av dina tankar och observationer då det garanterat finns många som vill lyssna på dig/er prata om det senaste inom just det området.

Målgrupp

Innan man startar en podd så är det viktigt att ställa sig frågan: vad har jag för mål med just den här podden och vad vill jag förmedla till mina lyssnare? Om podden ska diskutera finansiella marknaderna så blir målgruppen som ett resultat av det alla som är intresserade av börsen. Tänker ni prata om det senaste inom fotboll så blir naturligt de fotbollsintresserade er målgrupp.

Ljudkvalitet

Ljudkvaliteten är extremt viktig eftersom lyssnarna snabbt märker om din pocast har spelats in med en iPhone istället för riktiga mikrofoner. Då finns det en risk att de snabbt tappar intresset. En bra tumregel är att bara använda en mikrofon per person. Använder flera personer samtidigt en och samma mikrofon så har det en negativ påverkan på ljudet.

Det tekniska vad gäller att starta en podcast

Den tekniska kunskapen vad gäller att driva en podd är viktig, då klippningen av själva podcasten är ett måste. Det är sällan man har ett samtal där motparten är helt tyst. Som lyssnare vill man höra klart och tydligt vad personen har att säga utan att bli störd av bakgrunden. Däremot kan ett svängigt intro och outro hjälpa podden att stärka sitt varumärke. Det är något som lyssnarna förhoppningsvis kommer att uppskatta. Det går också utmärkt att använda sig av korta melodier eller liknande när man skiftar fokus till en ny fråga eller nytt ämne.

Publicering efter du har startat din podcast

Det finns flera olika alternativ vad gäller att publicera podcasten, men Spotify, iTunes, Acast och Soundcloud är några av de vanligaste platformerna.

Annonsering är också ett vanligt verktyg för att sprida information för företag som vill nå ut med sitt budskap. Det kan fungera som ett bra sätt för bolagen att nå rätt målgrupp men också som ett sätt för dig som har en podcast att få en viss inkomst kopplat till din podcast.

Vi hjälper dig hela vägen

Självklart är ingen ett proffs direkt vad gäller att starta en podcast och det förstår vi helt. Vi hjälper dig genom denna process då vi besitter all teknisk kunskap samt poddutrustning och poddstudio.

Sitter du på en idé eller har du tankar om ett ämne du brinner för är podcasts ett fantastiskt verktyg för att sprida det du har att säga. Vem vet, du kanske kommer att hjälpa någon genom att starta en podcast?

Har du fler funderingar vad gäller att starta en podcast?

Kontakta oss så berättar vi mer.

Poddstudio med plats för fyra personer